Историјат школе

somo_080315„Некада“ почиње давне 1960. године, када је настава, на само два инструмента – клавиру и хармоници, организована у оквиру издвојеног одељења музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора. Настава се одржавала на тадашњем Радничком универзитету, а касније у просторијама Народног позоришта, данас Културног центра. Решењем Скупштине општине Кула, од 31. октобра 1964. године, основана је Школа за основно музичко образовање, са задатком да полазницима пружи основно музичко образовање. Настава се, такође, прво организовала за клавир, хармонику и солфеђо. Први директор школе био је Јован Јерков, професор клавира, хоровођа и професор музичког васпитања основне школе „Иса Бајић“.

Прва забелешка у Летопису школе о учешћу на неком такмичењу, датира из 1966. године, када је школа, са два ученика клавира и два ученика хармонике учествовала на Десетом фестивалу музичких школа Србије у Бору. Постоје подаци да су 1968. и 1969. године радили и активно учествовали у јавном животу Куле хор и оркестар хармоника, који су редовно наступали на општинским смотрама хорова и оркестара. Интересантан је податак да је школа имала забавни дувачки оркестар под вођством Јована Довата, који је често учествовао у „Веселим кабареима“ на мађарском језику.

Од 01. јануара 1969. године до 04. октобра 1970. године при школи је радило и музичко одељење Дома културе из Врбаса.

После професора Јеркова, за директора школе постављена је, 1973. године, Парлић Хенриета, професор клавира. Следеће године отвара се одсек за трубу, а 1977. године директор школе постаје Берко Ласло, професор хармонике, некадашњи ђак школе, који ће на тој функцији бити наредних 25 година. Три године касније, 1980., отвара се издвојено одељење школе у Руском Крстуру. Године 1981. отворен је одсек за виолину, 1984. почео је са радом одсек за уметничку тамбуру, а 1988. и одсек за кларинет. Важна година за школу је 1983., када је набављен концертни клавир марке „Естонија“, тада смештен у сали Скупштине општине Кула, у којој се и одржавала већина целовечерњих концерата.

У току свог развоја, школа се неколико пута селила, да би 1998. године коначно добила нове просторије у Дому пионира, где се и данас налази.

У Школској 2001/2002. години, остварени су, до тада, најзначајнији успеси на такмичењима. Наиме, школа је, након освојеног великог броја екипних других награда, први пут у својој историји, освојила екипну прву награду на 46. Фестивалу музичких школа Србије одржаном у Земуну, а једанаесто место у укупном пласману међу свим школама учесницама, укључујући и средње музичке школе. Осим тога, дует кларинета у саставу Мајор Ласло и Херцег Марко, освојио је, опет први пут у историји школе – специјалну награду на Првом међународном такмичењу камерних састава дувача у Панчеву. Исти тај дует потврдиће своју вредност и на Републичком такмичењу, априла 2002. године са још једном освојеном специјалном наградом. За ове успехе у највећој мери је заслужан млади професор кларинета, Лазар Кондић, који је своју педагошку каријеру почео управо у Школи за основно музичко образовање у Кули. Овим успесима, директор школе Ласло Берко је на најлепши начин заокружио своју двадесет пет година дугу преданост, пожртвованост и посвећеност школи.

Године 2002. директор школе постаје Јозеф Квинтус, професор хармонике и такође некадашњи ђак школе. Ученици школе и њихови наставници настављају да нижу успехе на бројним такмичењима. Априла 2003. године, Марко Херцег, ученик четвртог разреда кларинета осваја титулу Лауреата Републичког такмичења а у мају исте године и специјалну награду (100 бодова) на 47. фестивалу музичких школа Србије одржаном у Чачку. Број такмичара се из године у годину повећава и кулминира у школској 2005/2006. години када се такмичио сваки шести ученик школе…

Т. Л., 2007. г.